Zadovoljstvo bez mesa
Zadovoljstvo bez mesa
Sve više vrhunskih kuvara nudi i vegetarijanske menije u svojim restoranima. Čak i oni koji rado jedu meso umeju to da cene.
Kada je Denis Cotter iz Café Paradiso u Korku, u Irskoj, dobio 2010. godine nagradu „Kuvar godine“, gurmanski svet je bio iznenađen zato što Cotter vodi jedan od najboljih vegetarijanskih restorana u Irskoj. Ako izuzmemo neke pionire kao što su Tal Ronnen (Le Cordon Bleu, St. Louis), Alain Passard (L’Arpège, Paris), Pietro Leemann (Joia, Milan), Christian Wrenkh (Wiener Kochsalon, Vienna) i Rolf Hiltl (Hiltl, Zurich), vegetarijanska kuhinja je retka u vrhunskoj gastronomiji.
Ali to se menja u svakom trenutku. Najpoznatiji američki kuvari Thomas Keller (The French Laundry u Jauntvilu, Kalifornija i Per Se u Njujorku), Jean-Georges Vongerichten (između ostalih Jean Georges u Njujorku), Eric Ripert (Le Bernardin u Njujorku) i Charlie Trotter (ranije Charlie Trotter’s u Čikagu) nedavno su objavili recepte u vegetarijanskom kuvaru („Poznati kuvari kuvaju veganska jela“, Gibbs Smith Pub), koji su očigledno nadahnuli veliki broj svojih kolega. Vrhunski američki kuvari Carla Hall, Hubert Keller, Radhika Desai, Paul Qui, Kenny Gilbert i Hector Santiago je, aprila 2012. godine, nagradio blog „Mišljenja svetaˮ kao sedam najboljih zbog vegetarijanskih jela koja su pripremali.
I svom restoranu Magnolia u hotelskom kompleksu sa 5 zvezdica Madinat Jumeirah u Dubaiju, Gabriele Kurz nudi svojim gostima iz celog sveta gurmanska jela najvišeg kvaliteta. A Michael Hoffmann iz poznatog restorana Margaux u Berlinu služi moderan, „vegatarijanski meniˮ od šest jela sa sastojcima iz njegove sopstvene bašte u Brandenburgu. Nemački TV kuvar Christian Henze objašnjava o čemu je reč: „Vegetarijanska jela su dugo bila u zapećku kada se radi o vrhunskog gastronomiji. To se sada sve brže menja, zato što sve više kolega prepoznaje nebrojene kreativne mogućnosti vegetarijanske kuhinje i veliki potencijal za uživanje u njoj. Danas mnogi restorani najviše klase nude složena vegetarijanska jela ili čak potpuno vegetarijanske obroke na svom meniju.“
Veze:
Denis Cotter: www.cafeparadiso.ie
Tal Ronnen: www.chefs.edu/St-Louis
Alain Passard: www.alain-passard.com
Pietro Leemann: www.joia.it
Christian Wrenkh: www.wiener-kochsalon.com
Rolf Hiltl: www.hiltl.ch
Thomas Keller: www.frenchlaundry.com
Jean-Georges Vongerichten: www.jean-georges.com
Eric Ripert: www.le-bernardin.com, www.aveceric.com (MIELE-Partner)
Charlie Trotter: www.charlietrotters.com
Carla Hall: www.carlahall.com
Michael Chiarello: www.michaelchiarello.com
Hubert Keller: www.hubertkeller.com
Radhika Desai: https://twitter.com/ChefRadhika
Paul Qui: http://uchiaustin.com/uchiko-biographies-pqu, www.facebook.com/paul.qui.9, https://twitter.com/pqui
Kenny Gilbert: https://twitter.com/chefkennyg37, http://www.facebook.com/chefkennyg, http://kennygblog.passionate-culinary-enterprises.com/
Hector Santiago: www.puravidatapas.com, https://twitter.com/ChefHector
Gabriele Kurz: www.jumeirah.com
Michael Hoffmann: http://margaux-berlin.de
Christian Henze: www.henze-kochschule.de