Sve više i više ljudi otkriva ovo ljuto, začinjeno bezalkoholno piće kao alternativu mejnstrim gaziranim sokovima sa visokim sadržajem šećera.
Da bismo rešili jednu nedoumicu pre nego što počnemo, reći ćemo da pivo od đumbira nije pivo! Pivo od đumbira je gazirani sok bez alkohola.
Međutim, to nije uvek bilo tako. Kada je pivo od đumbira stvoreno u 18. veku u Engleskoj, i dalje se pravilo na isti način kao i pivo (odatle potiče njegovo ime). Na osnovi od šećera, vode i đumbira dolazi do fermentacije kvasnih gljivica i bakterija da bi se dobilo piće sa alkoholnim sadržajem od preko deset procenata. U to vreme, biljke su bile rasprostranjene širom Britanskih ostrva. Pivo od đumbira nije se pilo samo u Engleskoj, već je izvoženo u kolonije u Severnoj Americi. Piće je bilo najpopularnije neposredno pre američke prohibicije, kada se u Engleskoj nalazilo oko 3000 pivnica koje su pravile pivo od đumbira, dok ih je u Kanadi bilo više od 1000, a oko 300 u SAD. Povrh toga, takođe se često pravilo u mnogim privatnim domovima. Međutim, kada je alkohol zabranjen, on je nestao i iz piva, zbog čega je i pivo nestalo.
U poslednjih nekoliko godina, pivo od đumbira doživljava renesansu, stare marke se oživljavaju, a nove se stvaraju, i to ne samo u SAD i Velikoj Britaniji. Ono se može naći i u Nemačkoj, gde Zakon o čistoti zabranjuje upotrebu reči „pivo” za ovo piće od đumbira. Stoga, u Nemačkoj se ovo piće poznaje pod imenom „sok od đumbira”, „začinjeni đumbir” itd. ili jednostavno „napitak od đumbira sa ukusom piva”.