Slatki Pariz
Slatki Pariz
Glavni grad Francuske je prava meka za kreativne poslastičare. Naročito u delovima Monmartr i Pigal tokom prethodnih godina otvoren je veliki broj poslastičarnica, prodavnica čokolada i pekara gde se mogu pronaći njihova prava minijaturna remek dela.
Denise Acabo radi o svojoj maloj prodavnici „A l’Etoile d’Or“ u ulici Pierre Fontaine više od 40 godina, prodajući čokoladu proizvođača Bernachon i Bonnat, praline kompanije Mazet i druge poslastice iz cele Francuske. Živahna starija gospođa sa karakterističnim plavim pletenicama lično poznaje svakog od proizvođača i može da ispriča kratku priču o svim poslasticama koje prodaje. Ona nam sa ponosom govori da je američka glumica Meril Strip uvek dolazila da kupi „Pâtes de fruit“ sa Mirabelle šljivama uvek kad bi se našla u Parizu.
Ljubitelji pita i kiša zasigurno će biti oduševljeni prodavnicom „Les Petits Mitrons“: bilo da volite nešto slatko ili nešto pozamašnije, sa voćem ili sa povrćem i sirom, bogato filovane pite sa testom koje ne raste prosto vas zovu da ih isprobate. Ali bogati izbor ne čini uvek posao jednostavnim...Ljubitelji pita i kiša zasigurno će biti oduševljeni prodavnicom „Les Petits Mitrons“: bilo da volite nešto slatko ili nešto pozamašnije, sa voćem ili sa povrćem i sirom, bogato filovane pite sa testom koje ne raste prosto vas zovu da ih isprobate. Ali bogati izbor ne čini uvek posao jednostavnim...
Hleb je svetinja među Francuzima, posebno baget. Pariz je čak domaćin takmičenju za najbolji baget od 1995. godine, poznatom kao „Concours de la meilleure baguette de Paris“. Djibril Bodian („Le Grenier à Pain“), mladi pekar senegalskog porekla iz Monmartra, osvojio je takmičenje 2010. godine i 2015. godine. Ne samo da je dobio nagradu u vrednosti od 4.000 evra, već je takođe dobio privilegiju da snabdeva predsedničku palatu godinu dana. Mladi pekar (Boulanger Artisan) naravno ne može da živi samo od proizvodnje hleba, pa zato takođe pravi izvanredne kroasane, pite i eklere.
Christophe Roussel voli makarone, raznobojne male kolače od belanaca koji sadrže mlevene bademe sa delikatnim ili bogatim kremom. Vešti poslastičar i prodavac čokolade uvek ima veći broj različitih makarona u svojoj radnji, čiji ukusi obuhvataju čizkejk, karamelu i crnu čokoladu, kafu, pistaće, limun, lavandu i kajsiju. On takođe nudi čokolade u obliku Ajfelove kule, usta, papuča, brdašaca („Petites Buttes de Montmartre“) ili „Grand Cru“ barova za gurmane.
Ono što je Christophe Roussel za makarone, to je Gilles Marchal za madlene, delikatne kolačiće u obliku školjki. Marchal je nekoliko godina radio kao poslastičar koji pravi delikatese od čokolade, pre nego što je ispunio svoj san i otvorio sopstvenu prodavnicu u Monmartru 2014. godine. Recept za njegove madlene potiče od njegove bake; on ga je samo blago izmenio i ponekada dodaje limun, pistaće ili karamelu. On peče do 1.000 madlena nedeljom i uvek se brzo prodaju.
Prodavnice
Denise Acabo – A l’Etoile d’Or
30 rue Pierre Fontaine
Tel. +33 (0)1 48 74 59 55
www.davidlebovitz.com
Les Petits Mitrons
26 rue Lepic
Tel. +33 (0)1 46 06 10 29
Le Grenier à Pain
38 rue des Abbesses
Tel. +33 (0)1 46 06 41 81
www.legrenierapain.com
Boulangerie Alexine
40 rue Lepic
Tel. +33 (0)1 42 55 08 05
Christophe Roussel
5 rue Tardieu
Tel. +33 (0)1 42 58 91 01
www.christophe-roussel.fr
Pâtisserie Gilles Marchal
9 rue Ravignan
Tel. +33 (0)1 85 34 73 30
www.gillesmarchal.com
Hotel
Prince de Galles
33 avenue George V
Tel. +33 (0)1 53 23 77 77
www.princedegallesparis.com