Beli luk ne samo da jelima pruža sjajan ukus, već je i izuzetno zdrav. U Centralnoj Aziji ljudi za njega znaju već 5.000 godina. Glavica je pristigla iz Evrope u ovaj region preko Bliskog istoka.
Danas se beli luk uzgaja gde kod je podneblje vruće i suvo. Glavica belog luka se sastoji iz do 12 čenova. Sveži beli luk je izuzetno suptilan, blagog ukusa, ali je takođe dostupan u formi dimljenog ili u prahu i odlikuje ga širok spektar upotreba.
Beli luk uvek treba skladištiti na hladnom i suvom mestu i leti ga je najbolje držati u fioci frižidera za svežinu. Nakon razdvajanja jedne glavice nju treba upotrebiti u roku od deset dana jer će se u suprotnom čenovi isušiti i proklijati, što će dovesti do gubitka ukusa. Što su svežiji i sočniji, to je bolje! Dobar način za čuvanje belog luka je da ga stavite u ulje. Oljuštite dve glavice belog luka, razdvojite ih na čenove, uklonite ljusku i stavite ih u teglu sa poklopcem sa zavrtanjem. Ispunite teglu kvalitetnim maslinovim uljem i, ako želite, dodajte nekoliko feferona ili ljutih papričica. Ostavite da stoji tri ili četiri dana, a zatim ga možete koristiti za salate i druga jela.
Odakle potiče miris belog luka? Miris belog luka koji je mnogim ljudima neprijatan potiče od alicina. On se ispušta iz enzima koji se zove alinska lijaza, a koji se nalazi u belom luku. Alicin je zaslužan za aromu i tipičan ukus belog luka. To je deo prirodne odbrane biljke koji je štiti od štetnih parazita, gljiva i insekata. Sâm od sebe se oslobađa i time stvara jedinjenja koja sadrže sumpor koja izazivaju tipičan miris belog luka. Može se smanjiti unošenjem peršuna, mleka, jabuka, spanaća, đumbira i nane. Ali, alicin takođe ima i dobra svojstva: antibakterijska i protiv gljiva. Takođe se veruje da je beli luk dobar za srce i krvne sudove.
U proleće, divlji beli luk predstavlja odličnu alternativu. Retko se kultiviše, ali se može naći u mračnijim delovima šume – samo se pazite da ga ne pomešate sa listovima otrovnog ljiljana! Danas se on često može kupiti na pijacama, u prodavnicama zdrave hrane i dobro snabdevenim marketima. Ili zašto ne biste probali luk vlašac iz Jugoistočne Azije i Indije? Njegovo lišće izgleda kao vlasi trave i ima prijatan i blag ukus belog luka.