Slatke, sočne i veoma zdrave – narandže obogaćuju ishranu i mogu da se koriste na mnogo različitih načina.
Drugi naziv za narandžu na nemačkom odaje njenu tajnu: poreklom je sa Dalekog istoka! Nemačka reč „Apfelsine” znači „jabuka iz Kine”. Narandže u Srednjem kraljevstvu postojale su pre više od 3.000 godina, ali danas su najveći svetski proizvođači ovog najviše uzgajanog citrusnog voća na planeti Brazil i SAD. Svi znaju da narandže ne samo da imaju dobar ukus i sadrže visoke koncentracije vitamina C, već su i izvor mnogo drugih zdravih hranljivih sastojaka poput polifenola. Ovi sekundarni biljni metaboliti imaju antioksidantno dejstvo i pomažu pri smanjenju upala i jačanju imuniteta.
Osim toga, narandže vas usrećuju: izvor su vitamina B, koji je odgovoran za stvaranje serotonina, hormona koji stvara osećanja smirenosti i zadovoljstva. Ovo okruglo voće je takođe korisno u kuhinji. Voćka prijatne slatkoće i blage oštrine daje svežu i voćnu notu mnogim jelima, od klasičnih kao što je patka à l’orange i crêpes suzette do matovilca sa orasima, a odlična je i u jednostavnijim varijantama poput salate sa maslinovim uljem, medom i paprikom. Ako želite da koristite koru, obavezno kupite kvalitetno organsko voće. U suprotnom, sve se svodi na unutrašnjost: manje voćke su često mnogo slađe i sočnije od većih sa debljom korom.