Slatka i pikantna aroma zvezdanog anisa čini ga savršenim sastojkom za pripremu jela za Božić – a ima izvanredan ukus i u zimskim toplim napicima.
Zvezdani anis je plod zimzelenog drveta magnolije koje može da naraste do visine od deset metara. Godišnji prinos jednog stabla je između 30 i 40 kilograma – a može se brati tri puta godišnje.
Zvezdani anis se uglavnom gaji u jugoistočnoj Aziji. U Kini se koristi već 3.000 godina, dok je u Evropu stigao u 16. veku, a u Nemačku oko 200 godina kasnije. Njegov miris je sličan biljci evropskog anisa (jednogodišnja biljka iz porodice Umbelliferae), ali njegova aroma i ukus su puniji i pikantniji, pomalo oštri uz notu sladića. Anis i zvezdani anis se koriste na isti način, uključujući i kao prirodni lek. Oba sadrže esencijalno ulje anetol, za koje se tvrdi da poseduje antibakterijski efekat. Plod zvezdanog anisa se sastoji od šest do deset kapsula raspoređenih u zvezdastom obliku i svako od njih sadrži jedno seme. Začin se pravi mlevenjem ne samo semena, već celokupnog ploda. Pored bibera, cimeta, karanfilića i komorača, on je jedan od sastojaka praha od pet začina koji se koristi u kineskoj kuhinji. Često se koristi u pripremi božićnih jela i takođe se može koristiti kao začin za punč od čaja i ruma tokom hladnih zimskih dana. Lepe zvezdice, koje imaju svoj prijatan miris, posebno su dobre za jesenje i božićne dekoracije.