Hobotnice, sipe i lignje moraju da se pripremaju veoma pažljivo da bi ostale mekane.
Hobotnica
Hobotnica ima odličan ukus (bez kože i čeljusti) kada se kuva u ključaloj vodi ili na laganoj vatri, prži i peče. Pripremanje hobotnice traje dugo. U slučaju većih primeraka, meso pre kuvanja treba izlupati da omekša.
Sipa
Sipa sa 10 pipaka može da naraste do 65 cm; što je manja, to joj je meso mekšee. Pre kuvanja treba ukloniti sipinu kost (krečnjački unutrašnji skelet), čeljusti i utrobu, kao i kesicu sa mastilom. Sipa može da se peče ili prži – ili puni – samo ako je prethodno pripremljena na ovaj način.
Lignja
Pre kuvanja moraju da se uklone koža, čeljusti, oči i utroba, kao i prozirna kost. Lignje se jedu kuvane, ali i sirove kao suši ili sašimi. Treba ih kuvati, pržiti, peći ili pržiti u fritezi kratko, tj. ne duže od dva minuta, ili kuvati na laganoj vatri 30 do 45 minuta. U suprotnom, mesto postaje tvrdo, žilavo i gumasto. Veće primerke treba pre kuvanja lupati dok ne postanu vlaknasti.