Riba kuvana na pari? Fuj! Jogurt? Ne volim ga! Prokelj? Neka, hvala!
Neofobija ili strah od noviteta je naročito izražena kod dece. Oni vole samo ono što im je poznato. Njihova omiljena hrana obično bude nešto što su dobijali najveći broj puta jer su roditelji igrali na sigurno. Mamina omiljena hrana tokom trudnoće i dojenja takođe utiče na način ishrane dece. Ako mama voli beli luk ili ljuti čili, mališani će kasnije takođe voleti da jedu začinjenu hranu.
Nisu samo deca i adolescenti ti koji odbijaju nove namirnice ili jela na koja nisu naviknuta. Takvo ponašanje nam je u genima. To nepoverenje je nekad davno štitilo naše pretke od neugodnih iznenađenja. Ali, šta raditi ako deca uvek jedu samo iste stvari? Nemojte da im pridikujete. Umesto toga pouzdajte se u „efekat veće izloženosti”. Istraživači su otkrili da deca prihvataju nešto novo samo ako im je bilo ponuđeno desetak puta.
Drugim rečima, ne odustajte. Nastavite da im nudite male zalogaje iznova i iznova. Deca će u nekom trenutku rizikovati da probaju neki novi ukus i poješće tu hranu sa entuzijazmom.