Celo zrno je zdravije u svakom pogledu! Naravno. Pšenično, i brašno od spelte, mleveno od celog zrna sadrži obilje vitamina, minerala i vlakana.
Ali da li su svetlije varijante bez klica i mekinja, potpuno beskorisne ili čak opasne? To uopšte nije tačno u ovom slučaju?
Srećom, naše telo je spremnije na kompromise od nekih gurua ishrane; ono takođe uživa u umereno zdravoj hrani ako je dobro podnosi. Ne voli svaki stomak celo zrno. Ono može „pasti teško na stomak“ i dovesti do grčeva u stomaku kod osetljivih ljudi. Stoga oni koji više vole beli hleb mogu da ga jedu mirne savesti. Tvrdnja da se beli hleb sastoji samo od „praznih“ ugljenih hidrata je potpuno pogrešna.
Evo poređenja koje to potvrđuje: Belo brašno (tip 405 i 550) i dalje sadrži trećinu minerala celog zrna, zadovoljavajuće količine vitamina B i toliko vlakana da može da se kvalifikuje kao „izvor prehrambenih vlakana“ čak i prema najstrožim smernicama EU. Ono zapravo sadrži 3% više vlakana od mnogih vrsta voća i povrća.