Dezert Poire belle Hélène postoji već godinama, ali nije izgubio ni malo bezvremenske lepote i ukusa. Poire belle Hélène je i dalje veoma popularan dezert.
Kreirao ga je Avgust Eskofier, pionir moderne francuske kuhinje. Kreirao ga je 1870. godine kada je imao samo 24 godine. Imenovao je svoju kreaciju po prelepoj Jeleni iz operete Žaka Ofenbaha „Lepa Jelena“, koja je svoju premijeru imala 17. decembra 1864. godine u pozorištu Théâtre des Variétés u Parizu. Slatke i zrele kruške se ljušte i poširaju u belom vinu ili vodi sa limunovim sokom ili šećerom. Nakon hlađenja, serviraju se sa sladoledom od vanile i prelivom od tople čokolade. U Ekofierovo vreme ovi dezerti su se ukrašavali kandiranim ljubičicama, dok se danas savršeno uokviruju ružicama od šlaga.
Ova fenomenalna kombinacija sočnih kruški, gorke čokolade i glatkog sladoleda je i danas popularna i nalazi se na menijima za dezert u mnogim izvanrednim restoranima. Prijatno! Interesantno je da je i Peach Melba (dezert od kajsije i sladoleda od vanile) takođe jedna od Eskofierovih kreacija.