Kada se tanke kriške mesa, piletina, riba ili lisnato povrće napune, a zatim zaviju u rolnu i krčkaju u poklopljenoj posudi, to se zove rolada – jelo koje je popularno od osamnaestog veka.
Jedan od najranijih recepata za roladu može se naći u Le Cuisinier Gascon, kuvaru objavljenom u Amsterdamu 1740. godine. Goveđe rolade punjene slaninom, krastavčićima i senfom ili belim listovima kupusa punjenim mlevenim mesom, među klasičnim su jelima evropske domaće kuhinje, dok je rolada od iverka punjena jastogom jelo koje predstavlja najbolji primerak vrhunske gastronomije.
Šta je to što imaju rolade zbog čega su one popularno jelo skoro 300 godina?
One su jednostavne. Kada ih pripremite, one će se na tihoj vatri krčkati u poklopljenoj posudi ne iziskujući mnogo pažnje – pod uslovom da ima dovoljno čorbice u zatvorenoj posudi za pečenje.
One su prefinjene. Spolja je to mekani file iverka ili mekana govedina; unutra je neočekivana eksplozija ukusa fila od jastoga ili kiselih krastavčića – drugi tajni sloj ukusa.
One su raznovrsne. Bilo da je to govedina, teletina ili jagnjetina, piletina ili ćuretina – svaka vrsta mesa koje se može iseći na tanke kriške uzdužno je pogodna. A iverak nije jedina vrsta ribe – riba list, losos, tuna i file pišmolja se takođe može upotrebiti. Kao i lisnato povrće kao što su blanširani listovi belog i crvenog kupusa, kelja, blitve ili kupus Pak Choi. Ima podjednako mnogo mogućnosti i što se tiče fila: pečurke, povrće, travke, mleveno meso, omlet, sir – pogodno je sve za čiju je pripremu potrebno manje vremena nego za spoljašnjost jela.