Tom kha gai
Tom kha gai
Ova pileća čorba sa galangalom i pečurkama možda je najpoznatija čorba Tajlanda i rasprostranjena je širom jugoistočne Azije.
Na Tajlandu čorbe nisu ograničene na jedno zasebno jelo na meniju, kao na Zapadu. Umesto toga, čine važan deo svakodnevne ishrane, a ljudi ih jedu i uživaju u malim porcijama u bilo koje doba dana ili noći. Skoro sve tajlandske čorbe zasnivaju se na bujonu pod nazivom „geng jeut” na tajlandskom jeziku, što bukvalno znači „dosadna tečnost”. Glavna karakteristika tajlandskih čorbi je jednostavnost. Kako bi se upotpunio ukus bujona, koristi se samo nekoliko sastojaka: pečurke, povrće, kozice i piletina, uz dodatak malo svežeg đumbira, galangala, belog luka, ljutih papričica, lista korijandera i mladog luka. Pošto se čorba od povrća i pileća čorba pripremaju sa vrlo malo soli i bez imalo masnoće, veoma su lagane i sadrže mali broj kalorija.
„Tom kha gai” za bazu ima jednostavan bistri pileći bujon sa ukusom limunove trave i đumbira. Dodaju se kokosovo mleko i kokosova pavlaka sa začinima, kao i pečurke i piletina kako bi čorba bila jača. Iako naziv čorbe znači „kuvani galangal”, većina ljudi je povezuje sa piletinom. Međutim, na Tajlandu „Tom kha” može da se pravi i sa dagnjama, ribom, svim vrstama pečurki i svinjetinom. Naša čorba „Tom kha gai” sadrži izvrsnu kombinaciju kremastog kokosovog mleka i pikantnog galangala, što stvara delikatni balans slatkog i kiselog.
Tekst: Rainer Majer
Sastojci (za 4 osobe)
2 struka limunove trave (samo unutrašnji listovi), 3 cm korena svežeg galangala (oljuštenog), 1–2 ljute papričice (bez semenki), 8–12 listova limete kafir, 1 veza korijandera (sa korenom), 800 ml azijskog pilećeg bujona (recept je u nastavku), 2 komada pilećih grudi, 1 kašika ulja, 200 g pečurki (očišćene visoke tobolke, bukovače ili plemenite pečurke), 400 ml kokosovog mleka, 2–3 kašike ribljeg sosa, 2–3 kašike soka limete, 2 kašike palminog šećera
Azijski pileći bujon: 1 l pilećeg bujona, 1 kašika đumbira (sitno iseckanog), 1 kašika tamarind paste, 1 zvezdani anis, 1 čen belog luka (sitno iseckan), 2 struka limunove trave (samo suvi spoljašnji listovi, sitno iseckani)
Priprema
- Da biste napravili azijski pileći bujon, dodajte sve ostale sastojke u bujon, ostavite da se krčka nepoklopljen 30 minuta (da bi se količina smanjila na 800 ml), a zatim ga procedite kroz cediljku.
- Sitno iseckajte listove limunove trave i galangal i isecite ljute papričice na kolutove. Skinite listove sa korijandera i ostavite ih sa jedne strane za serviranje. Sitno iseckajte korenove i stabljike korijandera. Sve ovo ostavite da se krčka sa listovima limete kafir u azijskom pilećem bujonu tokom 5–7 minuta.
- Propržite pileće grudi u vrelom ulju tokom jednog minuta dok ne potamne sa svake strane. Isecite piletinu i pečurke na komade veličine zalogaja i dodajte ih u čorbu zajedno sa kokosovim mlekom. Začinite ribljim sosom, sokom limete i šećerom. Ostavite da se krčka tokom 3–4 minuta, pa ponovo začinite po ukusu.
Savet:
- Kokosovo mleko sa Tajlanda najbolje je za ovu čorbu.
- Pospite svežim listovima korijandera ili iseckanim mladim lukom pre serviranja.