Malta i Gozo – mali, ali zadivljujući
Malta i Gozo – mali, ali zadivljujući
Nigde drugde nema toliko tvrđava na tako malom prostoru, nigde drugde u Evropi nema starijih praistorijskih spomenika. A postoji još jedan razlog zbog kog treba da je posetite: malteška usredsređenost na ostrvsku kuhinju.
To je neverovatan prizor, dok klizite pogledom od Vrta Gornje Barake pa sve do Velike luke. Pogled se pruža od jedne velelepne tvrđave do naredne, sa žućkastim zgradama boje peska koje se nadvijaju jedna nad drugom i prepliću sa baroknim crkvenim kupolama u prestonici Valeti i tri grada – Senglea, Vitorisa i Bormla. A svi oni su doterani tokom poslednjih godina: spremaju se za 2018. Skupa će oni biti evropska prestonica kulture. Zaliv koji je gotovo nalik fjordu bio je jezgro nove Malte u 16. veku. Vitezovi su prepoznali njenu stratešku vrednost i utvrdili njene obale. Međutim, istorija naprednih civilizacija koje su ostavile jasne tragove za sobom, poput kompleksa hramova u Hagar Kimu i Mnajdri ili u podzemnom Hipogeumu, datira 5.000 godina unazad.
Istočna polovina Malte je uglavnom urbana i pruža zapanjujući kontrast tihom zapadu: dražesna sela ugnježdena usred suncem okupanog obradivog zemljišta. Vinogradi i maslinjaci okružuju citadelu Mdine, nekada političkog i religijskog centra plemstva za vitezove reda Svetog Jovana. Ostrvo se spušta u more strmim, neočekivano naglim kosinama stena. Stene u mestu Dingli koje su 200 metara visoke naročito su spektakularne, a lokacija je idealna za radostan piknik! Najbolji izbor je odlazak u kupovinu u „Diar Il-Bniet“: hrskavi rustični hleb, sir, paradajz, kiseli krastavčići, vino ili Torta ohra tal-gurnata (pita dana) – sve domaće proizvodnje. Ono što pruža najveće zadovoljstvo jesu najdivnija mestašca koja uvek možete negde pronaći kako čekaju da bi vam ponudili domaću kuhinju ili tradicionalna jela. U okrugu starog grada Valete, na primer, naći ćete nekadašnju „Nenu“ pekaru. Ono što sada izlazi iz njihove pećnice na drva je savršenstvo – Ftira! Prelive na ovom pljosnatom hlebu je podjednako teško izgovoriti koliko su ukusni, kao što je Ta’ Gorg ir-Ragel sa kriškama krompira tankim poput oblande, rikotom, slaninom i pasuljem. Kreativne kuhinje Donalda Contija ušuškane su u Birguu u restoranu „Tal Petut“. Jela koja morate da probate uključuju zečetinu pečenu u pećnici sa karamelizovanim crnim lukom, prelivenu sosom napravljenim od crnog vina, rogača i sirupa! Rogač je prirodan sladak prah napravljen od sušenih plodova drveta rogača. U živopisnoj luci za pecanje grada Marsašloka, sveži ulov se iskrcava tik ispred mnogih restorana na šetalištu. Jedan od ovih je „T’Anna Mari“ koji je specijalizovan za sicilijanska jela. U „Jus Dine & Wine“, koji je smešten u 400 godina staroj gradskoj kući u srcu Malte, osoblje predvođeno Sirilom Darasom služi inovativnu Franko-mediteransku kuhinju.
Prema legendi, Odisej je tokom svojih lutanja bio začaran činima nimfe Kalipso. Ali gde se to desilo? Gozo. Sestrinsko ostrvo Malte je i dan-danas veoma primamljivo, sa atrakcijama kao što je pesak poput finog praha Ramla zaliva. Na putu do tamo, prolazite do zadivljujućeg kompleksa hramova Ggantija. 1.000 godina je stariji od Stounhendža i jedan je od najznačajnijih neolitskih blaga ove malene nacije. Još jedna atrakcija pokraj puta koja vas mami da svratite na ručak je „Ta’ Mena“, udobno mesto koje vam nudi autentične ostrvske poslastice. „Tmun Mgarr“ je jedno od najboljih mesta gde možete jesti ribu i plodove mora: probajte tanjir Assaggi predjela – karpaćo od tune i ribe monkfish, „king prawn tempura“, riblji uštipci i izvrsnu riblju supu koja se servira u šolji za espreso.
Tekst: Kiki Baron
Hoteli
Corinthia Palace Hotel & Spa
De Paule Avenue, San Anton
Malta
Tel.: +356/21 44 03 01
www.corinthia.com
Ta’Cenc & Spa
Triq Ta Cenc, Sannat
Gozo
Tel.: +356/22 19 10 00
www.tacenc.com
Restorani
Diar Il-Bniet
Main Street, Had-Dingli
Malta
Tel.: +356/27 62 07 27
www.diarilbniet.com
Nenu The Artisan bakery
St Dominic Street 143, Valletta
Malta
Tel.: +356/22 58 15 35
www.nenuthebaker.com
Tal-Petut
20, Triq Pacifiku Scicluna, Birgu
Malta
Tel.: +356/21 89 11 69
www.talpetut.com
Jus Dine & Wine
13, Triq il-kbira, Attard
Malta
Tel.: +356/21 42 46 47
www.facebook.com
T’Anna Mari
28, Xatt is-Sajjieda, Marsaxlokk
Malta
Tel.: +356/27 44 62 11
www.tannamari.com
Ta’Mena
Ta Mena Estate, Rabat Road Xaghra
Gozo
Tel.: +356/21 55 56 99
www.tamena-gozo.com
Tmun Mgarr
Martinu Garces Street, Mgarr
Gozo
Tel.: +356/21 56 62 76
www.tmunmgarr.com