Pomerite nadole
Srneći but s klekom i ruzmarinom
Recept za elegantnu gozbu
Srneći but ima karakterističan, delikatan ukus – možda zato što su i jeleni ljubitelji hrane! Uvek traže najnežnije mladice. Bobice kleke daju jelu voćnu, oštru notu.
Jeleni nisu samo stidljivi stanovnici šuma, već su i gurmani. Vole mladice pune vitamina, pupoljke i sveže listove – zato je njihovo meso izuzetno zdravo i nežno. To je najukusnije meso divljači. Pošto su divlje životinje, jeleni su uvek na oprezu i u pokretu i obično se ne goje. Sa oko 100 kalorija na 100 grama, njihovo meso je izuzetno posno u odnosu na svinjetinu ili govedinu. Nežna srnetina je takođe najčešće divlja zato što se životinje ne uzgajaju na farmama već obično rastu u svom prirodnom okruženju. Bobice kleke daju jelu voćni, oštar ukus. Bobice sadrže esencijalna ulja koja pospešuju varenje i stvaraju eksploziju ukusa u kombinaciji s aromatičnim ruzmarinom.
Vreme pripreme: 60–70 minuta
Vreme kuvanja: 35–40 minuta
Porcija: 4
Sastojci:
- 1 srneći but (oko 1500 g)
- 1 kašičica crnog bibera
- 4 bobice kleke
- 2 grančice ruzmarina ili 1 kašika sušenog ruzmarina
- 1 čen belog luka
- 5 kašika maslinovog ulja
- 150 g rezane slanine
- 400 ml bujona od divljači
- 200 ml pavlake
- 2 kašičice gustina
- So
- Biber
Posuđe: Posuda za pečenje
Predloženo podešavanje:
Funkcija: Gornje/donje zagrevanje
Temperatura: 200–210 °C
Pozicija u rerni: druga najniža polica
Vreme kuvanja: 35–40 minuta + zagrevanje
Alternativno podešavanje rerne:
Funkcija: Fan plus
Temperatura: 190–200 °C
Pozicija u rerni: druga najniža polica
Vreme kuvanja: 35–40 minuta + zagrevanje
Podešavanje ploče za kuvanje:
Nivo: 9–8
Vreme kuvanja: 1–2 minuta
Priprema:
- Grubo istucajte biber i bobice kleke i pomešajte ih sa uljem, listovima ruzmarina i zdrobljenim belim lukom.
- Zasecite srnetinu duž vrha kosti i nanesite marinadu.
- Zagrejte rernu. Začinite meso solju i biberom i prekrijte ga slaninom, stavite u posudu za pečenje i stavite je u zagrejanu rernu.
- Nakon 20 minuta dodajte polovinu bujona i kuvajte još 20 minuta. Dodajte preostali bujon.
- Izvadite meso, uvijte ga u foliju i ostavite ga da miruje 10 minuta. Ocedite bujon i dodajte pavlaku. Dodajte gustin sačekajte da provri.
- Odvojite srnetinu od kosti, isecite i služite sa sosom.
Savet: Sos može da se oplemeni suvim crnim vinom po ukusu.
Foto: © Miele