Pomerite nadole

Prolećna salata sa sosom od sirćeta i kafe

Sa prženom slaninom, krutonima i poširanim prepeličjim jajima.

Jeste li za salatu sa kafom? O da! Ova prolećna salata kombinuje najbolje sastojke za savršeni laki obrok.

Servirajte ovu prolećnu salatu sa italijanskom Coppa slaninom, krutonima i neobičnim, ali ukusnim sosom od sirćeta i hladne kafe, soka od jabuke, meda i senfa za osvežavajuću promenu. Mešani listovi garnirani poširanim prepeličjim jajima čine ovu salatu pravom gozbom za oči.

Porcija: 4

Sastojci:

Za sos od sirćeta

  • 1 kašika belog balzamiko sirćeta
  • 6 kašika jake crne kafe
  • 3 kašike gustog soka od jabuke
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika divljeg meda
  • morska so
  • sveže mleveni crni biber
  • 4 kašike devičanskog maslinovog ulja

Za salatu

  • oko 120 g mešane prolećne salate (rukola, bejbi spanać, kres, maslačak, organsko cveće itd.)
  • 1 baget
  • 50 g tanko sečene slanine Coppa (italijanska slanina koja se seče sa vrata)
  • 12 svežih prepeličjih jaja
  • so
  • 1 kašika belog vinskog sirćeta
  • kuhinjski ubrus

Priprema:

  1. Pomešajte sve sastojke za sos od sirćeta i probajte.
  2. Operite listove salate, odvojite ih i osušite ih.
  3. Zagrejte rernu. Podešavanja: Gornje/donje zagrevanje / 180 °C.
  4. Isecite baget na tanke kriške. Položite kriške bageta i slaninu u pleh za pečenje, stavite u rernu na treću policu odozdo i pecite 6–7 minuta. Okrenite kriške bageta i slaninu zajedno.
  5. Razbijte svako prepeličje jaje posebno i stavite u čašice za žestoka pića ili u šoljice za jaja.
  6. Sipajte 300 ml vode u mali tiganj (prečnika od oko 18 cm) sa 2 kašike soli i belog vinskog sirćeta i stavite da provri. Kada provri, smanjite toplotu do nivoa 1, dodajte prepeličja jaja jedno po jedno u toplu, ali ne i ključalu vodu i poširajte ih 2–3 minuta. Izvadite jaja jedno po jedno viljuškom i ocedite ih na kuhinjskom ubrusu.
  7. Prelijte listove iz salate sosom od sirćeta i stavite u tanjire. Dodajte slaninu i krutone. Stavite prepeličje jaje na vrh i prelijte preostalim sosom od sirćeta. Odmah servirajte.

Saveti:

  • Bageti se lakše seku tanko ako odstoje dan ili dva. Najlakše se seku mašinom za sečenje hleba.
  • Krutoni imaju lepši ukus ako se namažu isečenim češnjem belog luka nakon tostiranja.
  • Pazite kada koristite običnu ploču za kuvanje – voda ne sme da ključa kada poširate jaja!

Produkcija: Regine Smith Thyme
Stilizovanje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stajling: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall